Buletin de presă
-29 august 2018-

 

Tulburarea ordinii și liniștii publice, consumul de alcool în locuri neamenajate și murdărirea domeniului public, sunt principalele fapte contravenționale depistate și sancționate de polițiștii locali de la ordine publică și din cadrul Serviciului de Intervenție Rapidă și Transport Valori, în timpul acțiunilor de patrulare, din ultimele două zile.

Având în vedere situația operativă din teren și sesizările primite de la cetățenii municipiului Galați, rezultă că în ultima perioadă s-au înmulțit situațiile privind tulburarea liniștii publice, îndeosebi pe timp de noapte, pe raza tuturor secțiilor de poliție locală. În acest context, patrulele de ordine publică, și cele de intervenție rapidă, au acționat în diverse puncte ale orașului, luând măsuri de sancționare contravențională în fiecare locație unde au fost depistate persoane care încălcau prevederile legilor în vigoare.

Pe perioada acțiunilor organizate de cele cinci Secții de Poliție Locală, cu sprijinul Serviciului de Intervenție Rapidă și Transport Valori și participarea echipajelor de Siguranță Rutieră, au fost aplicate un număr de 184 de sancțiuni contravenționale, în sumă de peste 50.000 lei.

Cele mai multe amenzi, în număr de 91, au fost date pentru încălcarea prevederilor HCL 260/2018, pentru fapte, precum: murdărirea domeniului public (aruncarea cojilor de semințe, ambalajelor pe domeniul public etc.), parcarea neregulamentară a autoturismelor, depozitarea deșeurilor pe domeniul public, depozitarea de moloz, comerț fără licență, etc. Un număr mare de amenzi, 82 la număr, au fost aplicate și pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 (consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, tulburarea liniștii locuitorilor, proferare de injurii și expresii jignitoare, etc.). Pentru încălcarea OUG 195/2002, privind regimul circulației pe drumurile publice, polițiștii locali au aplicat opt sancțiuni, pentru: oprirea, staționarea interzisă, parcare ilegală, acces interzis, traversare neregulamentară.

Totodată, în timpul acțiunilor, polițiștii locali au dat sancțiuni și pentru încălcarea altor acte normative: Legea 12/1990, Legea 349 /2016, OUG 97/005, HCL 335/2014, fiind constatată și o faptă cu caracter penal. Trebuie precizat că pe toată durata evenimentelor (zi și noapte), au fost legitimate un număr de 429 de persoane, au fost dispersate 17 grupuri și au fost întreprinse 38 de controale corporale sumare.

Polițiștii locali au acționat în următoarele zone: Faleza Dunării, Grădina Publică, zona Spicu, Parc CFR, Regiment 11 Siret, Complex Francezi, strada Victor Papilian, Bulevardul Milcov, strada Nicolae Deleanu, strada Podul Înalt, strada Măgura, parcarea stadionului Dunărea, strada Portului, strada Brăilei, strada Siderurgiștilor, Complex Siret, strada Domnească, bulevardul Traian Vuia, strada Camil Ressu, etc.

În primele șapte luni ale anului 2018, polițiștii locali au aplicat, pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991, peste 3.600 de sancțiuni contravenționale, amenzi date pentru următoarele fapte: consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, tulburarea liniștii locuitorilor, proferare de injurii și expresii jignitoare. Pentru nerespectarea normelor legale privind curățenia localității au fost aplicate alte 3.700 de amenzi.

Pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște publică pe raza municipiului Galați, precum și combaterea faptelor cu caracter penal, polițiștii locali vor acționa, în continuare atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în toate cartierele municipiului Galați și zonele de promenadă. Oamenii legii vor urmări: identificarea grupurilor de persoane care tulbură ordinea şi liniştea publică sau care se dedau la activităţi ce pot provoca scandal; sancționarea persoanelor care consumă băuturi alcoolice pe domeniul public; identificarea și sancționarea persoanelor care nu respectă normele legale privind curățenia localității (aruncarea cojilor de semințe, ambalajelor pe domeniul public etc.); depistarea persoanelor care practică jocuri de noroc și sancționarea lor conform prevederilor legislative; prevenirea și combaterea faptelor de natură penală (consum/comercializare substanțe psihotrope, fapte produse cu violență).