Buletin de presă
-26 noiembrie 2018-

           Pentru asigurarea climatului de ordine publică și siguranță rutieră în perioada 01 decembrie 2018 – 31 martie 2019, Poliția Locală Galați are în derulare Planul de măsuri „Hibernal 2018 – 2019”, plan care și în acest an are ca obiectiv principal înlăturarea efectelor naturale pe perioada anotimpului rece și menținerea unui climat de ordine și siguranță în rândul participanților la traficul rutier pe raza de competență.

În cele patru luni de desfășurare, Poliția Locală Galați va lua măsurile legale care au drept scop funcționarea normală a instituțiilor statului, asigurarea fluenței circulației pe drumurile publice din raza teritorială de competență, atât în timpul cât și după producerea efectelor fenomenelor naturale. În activitatea de menținere a climatului de ordine publică și siguranță a tuturor participaților la traficul rutier, Poliția Locală Galați va coopera cu toate instituțiile abilitate ale statului.

De asemenea, polițiștii locali vor acționa pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Cei găsiți într-o asemenea situație vor fi internați la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galați. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influența substanţelor toxice, acestea vor fi inițial internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.

Trebuie precizat că persoanele fără adăpost găsite în stradă, pot fi internate doar cu acordul lor.

Poliția Locală Galați este pregătită să intervină în teren, în situații speciale, cu un total de 132 de polițiști locali de la ordine publică și siguranță rutieră și 14 autoturisme de serviciu.

 „Și în acest an, Poliția Locală Galați va derula Planul de măsuri „Hibernal 2018 – 2019”, care va avea ca principale directive, identificarea persoanelor fără adăpost și încredințarea acestora instituțiilor publice de asistență socială, respectiv acordarea sprijinului necesar instituțiilor statului, pentru deszăpezire, fluența traficului și la nevoie acordarea de ajutor persoanelor aflate în situație dificilă.

Toate aceste activități pe care ni le-am asumat sunt atribuții în actele normative care reglementează activitatea polițiștilor locali și împreună cu celelalte organe abilitate, ne-am propus ca în acest sezon rece să oferim cetățenilor municipiului și nu numai, un confort urban și social sporit.

Acțiunile se vor derula pe toată perioada anotimpului de iarnă, iar în ceea ce privește modul de sesizare a unor neregularități, prezența unor persoane fără adăpost, etc., reamintim că Poliția Locală Galați poate fi apelată la numărul de telefon 0236/955”, a declarat Petrică Hahui, director general – Poliția Locală Galați.

Poliţiştii locali atrag atenţia și asupra faptului că, cetăţenii municipiului, persoane fizice şi juridice (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, instituții publice), după oprirea intemperiilor, trebuie să îndepărteze zăpada şi gheaţa (țurțuri) de pe trotuare, acoperiș, din fața imobilelor în care locuiesc sau își desfășoară activitatea.

Conform prevederilor HCL 260/2018, persoanele care nu curăţă zăpada şi gheaţa din preajma locuinţelor, dintre blocuri sau din faţa spaţiilor comerciale pe care le administrează riscă sancţiuni cuprinse între 500 – 1.500 lei.

Tot pe perioada anotimpului rece, în preajma sărbătorilor de iarnă, pe linie de comerț, în atenția polițiștilor locali se vor afla comercianții de articole pirotehnice, dar și agenții economici sau persoanele fizice care scot la vânzare brazi.

Trebuie precizat că la nivelul municipiului Galați încă din această lună, având în vedere temperaturile scăzute, polițiștii locali au în atenție persoanele fără adăpost. Până în prezent șase persoane au fost internate la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost , trei la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, iar două au refuzat internarea.