Buletin de presă

Semnarea Acordului de Cooperare
Poliția Locală Galați și Inspectoratul de Poliție Cahul – Republica Moldova
-12 septembrie 2018-

 

Galațiul a găzduit semnarea Acordului de Cooperare dintre Poliția Locală Galați și Inspectoratul de Poliție Cahul – Republica Moldova. Prin acest acord se are în vedere cooperarea între cele două părți și derularea unor activități comune, de pregătire de specialitate specifică și schimb de experiență în domeniul ordinii și liniștii publice, siguranței rutiere în trafic și controlul activităților comerciale. Schimbul de experiență se va extinde și în domeniul gestionării resurselor umane, pregătirii de specialitate a personalului și utilizării tehnologiilor informaționale moderne, dar și promovarea manifestărilor prilejuite de activități cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative.

„Primul pas în semnarea Acordului de Cooperare l-am făcut în urmă cu trei luni, activitatea zilnică a Poliției Locale Galați demonstrând că acest parteneriat se impunea având în vedere că există foarte multe conexiuni ale instituției noastre cu Inspectoratul de Poliție Cahul, pe linie de ordine publică, siguranță rutieră, control activități comerciale, etc. În cel puțin patru domenii de activitate vom face acțiuni comune cu Inspectoratul de Poliție Cahul. Totodată ne dorim să facem o pregătire comună în domenii în care legea ne permite, și nu în ultimul rând vrem să oferim un sprijin real pentru înființarea Poliției Comunitare la Cahul, având în vedere că Poliția Locală Galați a trecut de această etapă”, a declarat Petrică Hahui, director general –  Poliția Locală Galați.

În actul semnat de șefii celor două structuri, se stipulează „acordarea de sprijin și conlucrare operativă prin Centrul Comun de Contact Galați în situații deosebite sau nevoi operative ce nu suferă amânare, de identificare a persoanelor de cetățenie română sau moldovenească cercetați sau ce urmează a fi cercetați pentru fapte de natură penală”.

„Noi am venit astăzi la semnarea Acordului cu toată conducerea Inspectoratului de Poliție, cu șefii de secții și de sectoare care reprezintă puterea de stat în Raionul Cahul. A fost o muncă de echipă și nu a fost foarte ușor ca să se ajungă astăzi aici pentru parafarea parteneriatului. Noi putem demonstra că 11 septembrie poate fi scris în istorie nu doar cu litere negre, și nu trebuie să uităm că lucrurile mari totuși se fac de oameni mici”, a declarat comisarul – șef Iurii Briceag, Șeful Inspectoratului de Poliție Cahul.

Prezent la evenimentul de semnarea a Acordului de Cooperare, reprezentantul Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova a transmis mesajul de sprijin și din partea Ministerului Afacerilor Interne din țara vecină.

Precizăm că Acordul de Cooperare, dintre cele două instituții din România și Republica Moldova, a fost încheiat ținând cont de legislația internă și de competențele fiecărei părți, de normele interne și de drept internațional, de principiile Convenției pentru protejarea persoanelor față de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, în scopul comun de consolidare a relațiilor bilaterale, în cadrul procesului de dezvoltare a unui profil și a unei identități regionale, într-o abordare strategică care promovează constant mijloacele prin care instituțiile dispuse în zonele de frontieră să beneficieze de o mai strânsă colaborare.

 

Ionuț Florin Pucheanu – Primarul Municipiului Galați

 

„Mă bucur că astăzi pot fi alături de dumneavoastră la un eveniment care în An Centenar înseamnă mai mult decât un simplu acord, înseamnă la nivel de simbolistică un prim pas spre ceea ce ar trebui să se întâmple nu doar între cele două orașe ci poate între cele două țări.

Mă bucur că împreună reușim să construim elemente durabile care să aducă beneficii ambelor părți. În același timp trebuie să vă spun că mă încearcă un sentiment de ușoară mândrie faptul că sistemul pe care noi la Galați încercăm și cred că și reușim să îl dezvoltăm de la an la an, devine exemplu de bune practici și pentru alții, cu posibilitatea de a fi aplicat și în orașul Cahul.

Punerea în concordanță a elementelor naționale, mă refer aici din punct de vedere legislativ, cu cele europene și cele internaționale, cu siguranță este un deziderat și un exemplu care va fi urmat și de alte orașe înfrățite din cele două țări.

 

Dorin Otrocol – Prefectul Județului Galați

 

„Îmi aduc aminte cu mare plăcere în vremea când lucram la Consiliul Județean și semnam foarte multe protocoale în cadrul Euroregiunii cu Consiliul Raion Cahul, cu Primăria Municipiului Cahul, multe proiecte care s-au derulat împreună. inclusiv pe linia academică cu Universitatea, Camera de Comerț și cu Consiliul Județean.

Sper că acest protocol să fie o continuare a ceea ce noi am început aproximativ cu 20 de ani în urmă și acordul de cooperare să aibă urmări benefice pentru ambele părți.”

 

Costel Fotea – Președinte Consiliul Județean Galați

 

„Mă bucur că asistăm la semnarea unui acord de colaborare între Poliția Locală Galați și Inspectoratul de Poliție Cahul, un acord care va duce la creșterea siguranței cetățenilor pentru că noi cu toții avem o singură menire, să facem ca lucrurile să fie mai bune, să fie mai prospere și bineînțeles cetățeanul să se simtă în siguranță.

Sunt mulțumit că ne leagă această prietenie, această frăție, această legătură de sânge pe care din nou o consfințim și prin acest acord. Să dea Dumnezeu să ne găsească uniți și peste 100 de ani, să fim mereu alături, să fim mereu aproape, pentru că vorbim aceeași limbă, pentru că avem aceleiași obiceiuri, pentru că avem aceleași datini.”

 

Ion Groza – Președinte Consiliul Raional Cahul

 

„Este o zi deosebită pentru noi și vreau să salut semnarea acestui acord de cooperare care este pentru binele nostru. Sunt convins că vom reuși împreună.

Tot astăzi, aici, vreau să vă spun că Guvernul poporului român, a sprijinit renovarea unui număr de 30 de instituții de învățământ din Raionul Cahul. Acesta este un ajutor enorm pentru cei din Republica Moldova.

Și în Galați noi avem studenți și elevi din Republica Moldova care au parte de educație de calitate, au parte de căldură, de primire, de condiții ceea ce nouă ne dă speranță că acești tineri vor deveni oameni calificați care vor putea să aducă o schimbare înspre bine și la noi.

 

Nicolae Dandiș – Primarul Municipiului Cahul

 

„Securitatea cetățeanului este prioritatea și sarcina noastră centrală. De aceea nu doar că este atribuția noastră, dar este firesc ca și în perspectiva apropierii noastre de Uniunea Europeană să implementăm acele prevederi ale acordului de asociere, mă refer la preluarea de practici din statele membre și preluarea de experiență.

Pe această cale vă îndemn să avem stabilite cât mai multe acțiuni și proiecte capabile să producă beneficii concrete asupra cetățenilor.”