Buletin de presă

09 ianuarie 2019

 

În ultimele zile cu temperaturi scăzute, la nivelul municipiului Galati polițiștii locali au avut ca prioritate depistarea și internarea persoanelor fără adăpost. În doar câteva zile oamenii legii au găsit în stradă un număr de 25 de persoane, 14 dintre acestea au refuzat internarea, iar restul de 11 au ajuns în instituții de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanțe și transportate la unitățile medicale. De menționat că, de la începutul anotimpului rece în atenția polițiștilor locali au fost un număr de 110 persoane fără adăpost, 57 dintre acestea fiind internate în centrele specializate.

Reamintim că la nivelul municipiului Galați în această perioadă se află în derulare Planul de măsuri „Hibernal 2018 – 2019”. În cadrul acestui plan polițiștii locali acționează și pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Cei găsiți într-o asemenea situație sunt internați la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galați. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influența substanţelor toxice, acestea sunt internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. Trebuie precizat că persoanele fără adăpost găsite în stradă, pot fi internate doar cu acordul lor.

Poliţiştii locali atrag atenţia și asupra faptului că, cetăţenii municipiului, persoane fizice şi juridice (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, instituții publice), după oprirea intemperiilor, trebuie să îndepărteze zăpada şi gheaţa (țurțuri) de pe trotuare, acoperiș, din fața imobilelor în care locuiesc sau își desfășoară activitatea.

Conform prevederilor HCL 260/2018, persoanele care nu curăţă zăpada şi gheaţa din preajma locuinţelor, dintre blocuri sau din faţa spaţiilor comerciale pe care le administrează riscă sancţiuni cuprinse între 500 – 1.500 lei.