Buletin de presă
-06 iunie 2019-

 

327 de sancțiuni  contravenționale în sumă de 99.020 lei, au aplicat polițiștii locali gălățeni în prima luna din cadrul Planului de măsuri – Estival 2019. Cele mai multe amenzi date, 168, au la bază prevederile HCL 260/2018. Au fost aplicate sancțiuni pentru: murdărirea domeniului public – 70, parcarea pe trotuar – 49, parcarea pe spațiul verde – 26, lipsă lesă animal de companie – 7, împrăștierea gunoiului menajer – 5, etc.

Totodată, pentru abaterile constatate în baza Legii 61/1991, polițiștii locali au aplicat alte 102 sancțiuni contravenționale. Acestea au fost date pentru fapte precum: consum de băuturi alcoolice – 76, apelare la mila publicului – 10, tulburarea liniștii publice – 7, adresare de expresii jignitoare – 3, participare la jocuri de noroc – 2, refuz de legitimare – 1, etc.

În cadrul Planului de măsuri – Estival 2019, pe perioada lunii mai, oamenii legii au aplicat un număr de 23 de amenzi pentru încălcarea Legii 349/2002 (fumat în loc nepermis), și alte 33 de sancțiuni pentru încălcarea faptelor prevăzute la OUG 195/2002 (staționare interzisă, acces interzis, oprire interzisă).

Pe perioada lunii mai 2019, în prima lună de desfășurare a Planului de măsuri – Estival 2019, polițiștii locali au legitimat un număr de 565 de persoane și au constatat două fapte cu caracter penal (port ilegal de cuțit și deținerea de substanțe interzise).

Reamintim că pentru al treilea an, Poliția Locală derulează la nivelul municipiului Galați, pe perioada anotimpului cald, Planul de măsuri – Estival 2019, program care se derulează în intervalul mai – septembrie 2019. La această ediție, una dintre prioritățile Planului de măsuri – Estival 2019 este legată de circulația pe drumurile publice.

Pe durata celor cinci luni oamenii legii vor desfășura acțiuni specifice în diferite locații și la evenimente cu participarea unui public numeros. Sunt vizate următoarele zone: Faleza Dunării, Grădina Publică, Parc Viva, Esplanadă P-uri, Orășelul Copiilor, Parc Selgros, Parc Cloșca, Turn TV, Parc CFR, Parc Libertății, zona Lacului Vânători, Parc Rizer, zonele limitrofe ale municipiului Galați, piețele agroalimentare.

Exemple de constatări în cadrul Planului de măsuri – Estival 2019:

  1. În urma unei sesizări primite la sediul Secției nr. 1 Poliție Locală, oamenii legii au identificat în zona unei societăți comerciale cu punct de lucru în Piața Centrală, două persoane care au sustras un telefon mobil și suma de 50 de lei, de la numitul N.G. Au fost întocmite actele procedurale, iar persoanele în cauză și obiectul corp delict, împreună cu suma de bani, au fost predate Secției nr. 5 Poliție Națională, în vederea continuării cercetărilor.
  2. Polițiștii locali din cadrul Secției nr. 1 l-au sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 500 lei, pe numitul G.C., din Galați, care a fost depistat în parcarea aferentă unui bloc de pe strada Roșiori, în timp ce comercializa produse lactate din portbagajul unui autoturism, fără îndeplinirea condițiilor legale și în alte locuri decât cele special amenajate pentru a desfășura astfel de activități. Totodată s-a dispus și măsura ridicării în vederea confiscării a unei cantități de peste 40 de kg de brânză, precum și a sumei de 145 lei, rezultată din comercializarea produselor.
  3. Polițiștii locali din cadrul Secției nr. 1 au depistat în fața unui bloc de pe strada Arhipelag, un grup de cinci tineri cu vârste cuprinse între 20 și 27 de ani, toți din Galați, în timp ce consumau semințe de floarea soarelui, iar cojile rezultate aruncându-le pe jos, murdărind astfel domeniul public. Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 4.000 lei.