Buletin de presă
-20 iunie 2019-

 

În vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale în zonele de promenadă dar și la nivelul cartierelor, polițiștii locali de la nivelul Secțiilor de Ordine Publică nr. 1 și 5, au întreprins mai multe acțiuni în teren, beneficiind și de sprijinul Serviciului de Intervenție Rapidă.

Vizate au fost următoarele zone: Faleza Inferioară și Superioară, Parc Eminescu, Parc Viva, Parc Spicu, Parc Consiliul Județean, Parcul Docherului, zona Trei Star – Potcoava de Aur, blocuri V, esplanadă P-uri, zona străzilor I. L. Caragiale,  Alexandru Cernat, Mihai Eminescu, Tecuci, Sindicatelor, Cristofor Columb, Roșiori, Domnească – Parfumul Teilor, de pe raza Secției nr. 1 Poliție Locală.

Pe raza Secției nr. 5 Poliție Locală, în atenția oamenilor legii au fost următoarele zone: Grădina Publică, Parc CFR, Parcul Libertății, Parc Rizer, Bariera Traian, zona blocurilor A, zona străzilor Cezar, Serei, Tecuci, Movilei.

Polițiștii locali au avut în atenție următoarele aspecte: identificarea persoanelor  care săvârșesc fapte ilicite și luarea măsurilor legale; combaterea și prevenirea distrugerii mobilierului urban; menținerea unui climat de ordine și siguranță publică; respectarea prevederilor legale privind curățenia localității; prevenirea și combaterea faptelor de natură penală; întărirea sentimentului de siguranță publică în cadrul comunității.

În urma acestor acțiuni derulate pe o perioadă de trei zile, polițiștii locali au legitimat un număr de 184 de persoane și au aplicat 126 de sancțiuni contravenționale în sumă de 34.740 lei.

Cele mai multe amenzi, 87 la număr, au fost date în baza Legii 61/1991, pentru următoarele fapte: tulburarea liniștii publice (5), consum băuturi alcoolice (67), adresarea de expresii jignitoare (6), practicarea de jocuri de noroc (3), refuz legitimare (3), etc.

Alte 33 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii locali pentru încălcarea prevederilor HCL 260/2018, pentru: curățenia localității (24), câine fără lesă și lipsă ustensile pentru dejecții (4), parcare pe trotuar (2), etc.

Șase amenzi au fost date pentru încălcarea următoarelor acte normative: Legea 349/2002, Legea 12/1990 și OUG 195/2002.

„Polițiștii locali au acționat cu forțe sporite, în special pe timpul serii și nopții, pentru menținerea siguranței publice și rutiere, fiind angrenate și echipe de polițiști locali de la Intervenție Rapidă. Astfel, în această perioadă nu au fost sesizate și nici constatate în flagrant fapte care să pună în pericol viața sau integritatea cetățenilor municipiului Galați, acestea fiind prevenite în mare parte, cu excepția unor fapte de distrugere a mobilierului urban, care au fost singulare. Au fost aplicate în schimb unele sancțiuni contravenționale, cele mai frecvente fiind de murdărirea domeniului public, tulburarea ordinii publice și la regimul circulației rutiere și parcărilor neregulamentare.

În perioada următoare, în cadrul planului de măsuri „Estival 2019”, polițiștii locali vor fi angrenați în măsuri specifice de ordine publică, siguranță rutieră și control activități comerciale, cu prilejul evenimentelor care se vor derula la malul Dunării, astfel încât să asigurăm gălățenilor un climat corespunzător de ordine publică și siguranță rutieră, de fapt o stare de normalitate din punct de vedere al confortului public”, a declarat Petrică Hahui, director general – Poliția Locală Galați.

În continuare polițiștii locali vor acționa, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în toate cartierele municipiului Galați.

Cetățenii orașului pot semnala eventuale fapte antisociale la numărul scurt de telefon – 0236/955 – apelabil din toate rețelele de telefonie, cu tarif normal.