Buletin de presă
-06 septembrie 2019-

 

În noul an de învățământ, Poliția Locală Galați demarează Planul de măsuri „Siguranța în școli 2019 – 2020”, plan care are ca scop principal menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul elevilor, personalului didactic și nedidactic în zona adiacentă unităților școlare.

Pe perioada anului școlar 2019-2020, Poliția Locală Galați va monitoriza un număr de zece unități de învățământ, câte doua pentru fiecare secție de ordine publică. Astfel, pentru a evita apariția unor evenimente nedorite, Poliția Locală Galați și-a propus luarea unor măsuri ferme în apropierea unităților școlare, pe linie de ordine publică, siguranță rutieră și control comerț.

În cadrul Planului de măsuri „Siguranța în Școli 2019 – 2020”, se va avea în vedere: includerea unităților de învățământ școlar și preuniversitar pe itinerariile de patrulare ale polițiștilor locali; readaptarea dispozitivelor de ordine și siguranță publică și rutieră, în vederea asigurării unei prezențe active în zona unităților școlare și pe traseele adiacente, în intervalele orare în care elevii se îndreaptă către instituțiile de învățământ sau către domiciliu, precum și în pauzele dintre ore; identificarea și destructurarea grupurilor de cartier care frecventează zona din jurul unităților de învățământ; identificarea minorilor aflați în situații de risc; identificarea locurilor frecventate de elevii care absentează de la cursuri, în vederea prevenirii acestui fenomen și comunicarea instituțiilor de învățământ a acestor aspecte; verificarea societăților comerciale amplasate în zona unităților de învățământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor; etc.

Pe perioada anului școlar 2019-2020, în atenția Poliției Locale Galați vor fi următoarele unități de învățământ:

 

  • Secția nr. 1 Poliție Locală – Școala Gimnazială nr. 28 și Colegiul Național „Vasile Alecsandri”;

 

  • Secția nr. 2 Poliție Locală – Școala Gimnazială nr. 10 și Școala Gimnazială nr. 11;

 

  • Secția nr. 3 Poliție Locală – Școala Gimnazială nr. 5 și Școala Gimnazială nr. 43;

 

  • Secția nr. 4 Poliție Locală – Colegiul Tehnic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc” și Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”;

 

  • Secția nr. 5 Poliție Locală – Școala Gimnazială nr. 19 și Colegiul Tehnic „Radu Negru”.

 

„Ca și în anii precedenți, Poliția Locală acordă o atenție deosebită siguranței elevilor și cadrelor didactice din învățământul gimnazial și liceal, împreună cu celelalte instituții de aplicare a legii din municipiul Galați. Anul acesta vom debuta cu planul de măsuri specific, „Siguranța în Școli 2019 – 2020”, odată cu începerea anului școlar pe 09 septembrie, dată la care echipaje de polițiști locali de la ordine publică și siguranță rutieră vor fi prezente cu autospecialele din dotare în zona școlilor. 14 patrule de ordine publică și șase patrule de la Serviciul de Siguranță Rutieră va avea Poliția Locală în stradă, la deschiderea noului an școlar.

Totodată, în perioada imediat următoare vom verificarea societățile comerciale amplasate în zona unităților de învățământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor. Nu trebuie uitat nici faptul că, polițiștii locali, conform prevederilor legale, se vor implica activ în diminuarea absenteismului și abandonului școlar”, a declarat Petrică Hahui – director general, Poliția Locală Galați.

Pe perioada anului școlar 2019 -2020, polițiștii locali vor avea în atenție posibilele cazuri de abandon școlar. Conform prevederilor Legii nr. 1/2011, polițiștii locali împuterniciți de Primarul Municipiului pot aplica sancțiuni părinților sau reprezentanților legali ai căror copii nu urmează cursurile învățământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 și 1.000 lei ori muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal. În unele situații, aceștia sau reprezentanții legali pot fi trași la răspundere pentru „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”, care constituie infracțiune prevăzută la art. 380, din Codul Penal, pedeapsa fiind de până la un an închisoare.

Reamintim că, la nivelul Poliției Locale Galați, încă de la începutul anului 2018, un număr de cinci salariați ai Poliției Locale Galați, este vorba despre șefii secțiilor de ordine publică, au fost împuterniciți de Primarul Municipiului, să constate contravenții și să aplice amenzi contravenționale, conform prevederilor art. 360, din Legea nr. 1/2011, a Educației Naționale.