Buletin de presă
-25 iulie 2018-

 

388 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 104.900 lei, au aplicat polițiștii locali în cadrul unui plan de măsuri care s-a derulat timp de două săptămâni și care a avut ca obiectiv principal asigurarea unui climat de ordine și liniște publică pe raza municipiului Galați, precum și combaterea faptelor cu caracter penal.

Pe toată durata acțiunii oamenii legii au mai avut în vedere: identificarea grupurilor de persoane care tulbură ordinea şi liniştea publică sau care se dedau la activităţi ce pot provoca scandal; sancționarea persoanelor care consumă băuturi alcoolice pe domeniul public; identificarea și sancționarea persoanelor care nu respectă normele legale privind curățenia localității (aruncarea cojilor de semințe, ambalajelor pe domeniul public etc.); depistarea persoanelor care practică jocuri de noroc și sancționarea lor conform prevederilor legislative; prevenirea și combaterea faptelor de natură penală (consum/comercializare substanțe psihotrope, fapte produse cu violență).

Cele mai multe amenzi, în număr de 233, au fost date pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 (consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, tulburarea liniștii locuitorilor, proferare de injurii și expresii jignitoare, proferare de injurii și expresii jignitoare, etc.). De asemenea un număr mare de sancțiuni contravenționale au fost aplicate și pentru încălcarea HCL 260/2018. Cele 141 de amenzi au fost date pentru fapte, precum: murdărirea domeniului public, deteriorarea mobilierului urban, parcarea neregulamentară a autoturismelor, depozitarea deșeurilor pe domeniul public, spălarea autoturismelor pe domeniul public, etc. au mai fost aplicate sancțiuni în baza Legii 12/1990, Legii 349/2002, HCL 335/2014, HCL 124/2016.

Acțiunea la care au luat parte polițiștii de la ordine publică și cei de la intervenție rapidă, a avut în atenție un număr de 20 zone (zona port, Parc Mihai Eminescu, zona Spicu, Faleza Dunării, Orășelul Copiilor, Strada Barboși, Micro 39B – zona Trezorerie, Micro 40, zona Barieră, Grădina Publică, Piața Centrală, etc.), acolo unde cetățenii municipiului Galați au reclamat că au loc fapte privind tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și alte aspecte ce vizează curățenia orașului sau alte activități care încalcă prevederile legislative.
Pe toată perioada acțiunii au fost legitimate un număr de 462 de persoane și au fost constatate cinci fapte cu caracter penal.

În primul semestru al anului 2018, polițiștii locali au aplicat, pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991, un număr de 2.474 de sancțiuni contravenționale, în sumă de peste 450.000 lei, amenzi date pentru următoarele fapte: consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, tulburarea liniștii locuitorilor, proferare de injurii și expresii jignitoare, proferare de injurii și expresii jignitoare. Pentru nerespectarea normelor legale privind curățenia localității au fost aplicate peste 2.500 de amenzi, în valoare de peste 200.000 lei.

„Evaluarea situației operative și numeroasele sesizări venite din parte cetățenilor au dus la demararea pe perioada estivală, și ori de câte ori situația din teren o impune, a unor acțiuni menite să stopeze faptele antisociale. Din cauza intensificării actelor de tulburare a ordinii publice atât polițiștii locali de la secții, dar și de la intervenție rapidă vor acționa în toate zonele vulnerabile sau acolo unde sunt sesizări. Vor fi întocmite acte de constatare pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, prevăzute de articolul 371 din Codul Penal, care se sancționează cu până la 2 ani de închisoare. Vor fi sancționați și cei care se constituie în grupuri ce atentează, fie la bunurile cetățenilor sau la integritatea acestora, dar și persoanele care murdăresc domeniul public și distrug mobilierul urban”, a declarat Petrică Hahui – director general Poliția Locală Galați.

În continuare polițiștii locali vor acționa, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în toate cartierele municipiului Galați.

Cetățenii orașului pot semnala eventuale fapte antisociale la numărul scurt de telefon – 0236/955 – apelabil din toate rețelele de telefonie, cu tarif normal.